منظور از شخص ثالث هر شخصی است که به سبب حوادث موضوع قانون شخص ثالث دچار خسارت مالی یا بدنی شود به استثنای راننده مسبب حادثه.
پاسخ : ماده 14 آیین نامه اجرایی ماده (3) قانون بیمه اجباری بیمه شخص ثالث
(بیمه حوادث راننده مسبب حادثه ) به صراحت بیان میکند که
چنانچه فردی که راننده وسیله نقلیه بوده، در زمان وقوع حوادث موضوع این آیین
نامه خارج از وسیله نقلیه بوده و دچار صدمات بدنی شود، در حکم شخص ثالث بوده
و خسارت وارده حسب مورد از محل بیمه شخص ثالث یا صندوق تأمین خسارت های بدنی
پرداخت می شود و در غیر این صورت خسارت از محل بیمه نامه حوادث راننده جبران خواهد شد.
آنچه بعنوان نکات بیمه شخص ثالث در اینجا توضیح دادیم به شما کمک خواهد کرد، با مهمترین موضوعات در بیمه ثالث خود آشنا شوید تا بنا بر شرایط بتوانید بهترین بهره را از آن ببرید.
با انتقال مالکیت خودرو هم تخفیف بیمه ثالث خود را از دست ندهید اگر جزو رانندگانی هستید که بسیار محتاط رانندگی میکنید و مشمول تخفیف بیمه شخص ثالث شده اید، لازم است بدانید بر اساس اصلاحیه جدید بیمه شخص ثالث، اگر شما خودروی خود را به شخص دیگری بفروشید میتوانید تخفیف بیمه ثالث خود را به خودروی مشابه متعلق به خود یا بستگان درجه اول (شامل همسر، پدر، مادر و فرزندان) منتقل کنید.
یکی از مهمترین نکات بیمه شخص ثالث، این است که اگر شرایط زیر موجود باشد، برای دریافت خسارت بیمه ثالث لزومی به مراجعه به مراجع قضایی برای بررسی خسارت نیست و با در دست داشتن کروکی افسر پلیس میتوانید به شرکت بیمه مراجعه و خسارت خود را دریافت کنید:
اگر بروز حادثه رانندگی در اثر معایب خودروی شما مانند فرسودگی، نداشتن چراغ در شب، شکستگی شیشه جلوی خودرو، فرسودگی لاستیک و مواردی مانند این باشد، بیمه خسارت را به فرد زیاندیده پرداخت مینماید اما بر اساس قانون میتواند خسارت پرداخت شده را از شما به عنوان بیمهگذار دریافت نماید.
از جمله مهمترین نکات بیمه شخص ثالث که دانستن آن خالی از لطف نیست، این است که در مواردی شرکت بیمه میتواند بعد از پرداخت خسارت به شخص ثالث، مبلغ پرداخت شده را از شخص بیمه گذار (مقصر حادثه) دریافت کند. در موارد زیر بیمهگر میتواند بهعنوان جانشین زیاندیده به بیمهگذار مراجعه و تمام یا بخشی از خسارت پرداخت شده به زیاندیده را از او دریافت دارد:
چنانچه ثابت شده باشد زیان وارده از جانب راننده از روی عمد بوده است.
چنانچه راننده مقصر در حین رانندگی مواد مخدر، روانگردان یا مشروبات الکلی استفاده کرده باشد.
چنانچه خودرو توسط راننده مقصر حادثه به سرقت رفته باشد و یا راننده از مسروقه بودن آن مطلع باشد.
چنانچه راننده گواهینامه معتبر نداشته باشد یا گواهینامه او متناسب با وسیله نقلیه نباشد.
یکی از نکات بیمه ثالث این است که طبق ماده 21 قانون اصلاح قانون بیمه شخص ثالث، بیمهنامههای شخص ثالث مانند اسناد رسمی میتوانند بعنوان وثیقه در اختیار محاکم قضایی قرار گیرد. البته این امکان در حوادث غیر عمد وجود دارد و چنانچه حادثهای از روی عمد اتفاق افتاده باشد نمیتوان بیمهنامه را بعنوان وثیقه قبول کرد.
پوشش جانی بیمه شخص ثالث شامل دیه فوت، ارش یا دیه در صورت نقص عضو و هزینه پزشکی است. از کاربردیترین نکات بیمه ثالث این است که اگر در حادثهای شخص زیاندیده بابت آسیب جانی از شرکت بیمه دیه یا ارش گرفته باشد لازم است بداند شرکت بیمه موظف است علاوه بر خسارت پرداخت شده، مبلغی هم بعنوان هزینه پزشکی پرداخت کند تا زیاندیده بتواند آسیب ایجاد شده را جبران کند. طبق اصلاحیه جدید قانون بیمه شخص ثالث، راننده مقصر نیز میتواند علاوه بر ارش یا دیه در صورت لزوم هزینه پزشکی را از محل بیمه حوادث راننده (یکی از پوشش های بیمه شخص ثالث) از شرکت بیمه دریافت کند.
اگر بیمه شخص ثالث خود را گم کردید شرکت بیمه مثل گذشته مدرکی به عنوان المثنی به شما ارایه نمیدهد؛ بلکه ملزم به ارائه گواهی مفقودی بیمه شخص ثالث است. لازم است بدانید صدور گواهی مفقودی جزو وظایف شرکت بیمه است که بابت آن نباید مبلغی دریافت کند.
در صورتی که در حادثهای یک خودرو با سرعت به ماشین پارک شدهای برخورد کند و باعث جابجایی و برخورد آن با سایر خودروها شود، راننده مقصر مسئول جبران تمام خسارتهای وارد شده است و تمام هزینهها از محل بیمه ثالث خودروی مقصر پرداخت خواهد شد. درصورت فرار راننده مقصر، صاحبان خودروهای آسیب دیده میتوانند خسارت خود را از بیمه بدنه خودروی خود دریافت کنند.